Foto: Åsa Sjöström
Bilddata: Canon EOS 5D Mark III, EF 35/1.4L II. f/1.4, 1/1250 sek, ISO 400.
Bilden tagen i Moldavien, Sommaren 2015.


Åsa Sjöström är en känd reportage-fotograf från Sverige. Hon fokuserar sitt arbete på internationell förståelse, mänskliga lika rättigheter och situationen för kvinnor och barn i hela världen och har vunnit flera priser, bl.a. World Press Photo. När Åsa besökte Canon on Tour i Malmö gav hon följande tips till dig som vill lära dig mer om reportage-fotografi.

Ljuset

Fotografi betyder ”att måla med ljus”, ljuset är otroligt viktigt vid val av fototillfälle. Ett dåligt ljus är som musik utan ljud. När du fotograferar försök så långt det går göra det de få timmarna då ljuset är behagligt, mjukt och riktat. Om jag fotograferar mitt på dagen försöker jag göra det inomhus med små ljuskällor som fönster, en dörröppning eller liknande. Det blir alltid finare porträtt om ljuset känns riktat.

Tid

Ge dina bilder tid om du kan och har möjlighet. det skapar både förtroende, nya vinklar och såklart fler bilder att välja mellan. Jag känner mig sällan riktigt nöjd, det kan också vara en drivkraft att fortsätta, att på något sätt trötta ut de som du fotograferar så att de slutar tänka på dig.

Öppenhet

Var öppen för allt och tänk inte för mycket innan på hur en bild ska bli. Om du har för många föreställningar om hur en bild eller ett reportage ska se ut innan du börjat fotografera så kan man lätt låsa sig.


Föreställ dig aldrig en bild eller historia innan du verkligen har den!

Här kan du läsa mer och titta på bilder som Åsa har tagit.

Du kan läsa mer om Canons EF 35/1.4L II USM här.

Just nu kan du komponera ihop ditt eget kamera kit och få rabatt. Läs mer här.