Foto: Johnny Haglund

Canon EOS-1D X + EF 16-35/2.8L II USM, 1 sekund,  f/13, ISO 250

Location: New Delhi Railway Station


Johnny Haglund ingår i Canons Ambassadörsprogram. Han har levt sin dröm och rest över hela världen som professionell fotograf sedan 1998. Johnny har besökt mer än 80 länder och gjort över 500 reportage. I samband med Canon on Tour hos Goecker bad vi honom om 3 tips som vi kan förmedla till dig som är intresserad av fotografering.

Johnny reser till Indien varje år – något han gjort i många år. I Johnnys ögon är Indien kanske världens mest spännande land. Under en av resorna dit koncentrerade han sig på att fotografera landets bakgator och även på att fota den heliga staden Amritsar i Punjab. Bilden här ovan är tagen under den resan.

Hur är den här bilden tagen?

”Jag ville få fram den kaotiska stämningen i New Dehli, i samband med att jag höll ett seminarium om Indiens baksida. Kaos kan vara fantastiskt fotogeniskt, men jag tror att det kan vara en fördel att skapa lite ”ordning” i all röra.

 

Genom att använda lång slutartid kan delar av detta kaos göras suddiga, men det är också väldigt viktigt att komponera bilden så att de olika delarna inte går in i varandra för mycket. Dessutom tror jag att bildens effekt kan förstärkas om några av de rörliga delarna fryses. Därför är det viktigt att använda helt korrekt slutartid. Den perfekta platsen hittade jag vid New Delhis järnvägsstation.

Jag fäste kameran på ett stativ, och det är klart att det väckte uppmärksamhet. I början samlades folk omkring mig bara för att titta på den här märkliga norrmannen. Men nyckeln till framgång är tid – massor av tid. Jag blev stående här så pass länge att de flesta blev trötta på att titta på mig. Det rörde sig om ungefär en halvtimme. Och så fick jag precis den bild jag ville ha!”

Vilka överväganden fick du göra i samband med bilden?

”Det var väldigt svårt att hitta det exakta stället för att ta den här bilden. I det här området finns det gott om motiv överallt. Men vad fungerar då bäst för mig? Och jag hade bara 30 minuter på mig på platsen, innan vi skulle vidare. Ljuset är mycket viktigt i en sådan situation, och jag ville gärna ha det mörkt – men inte alltför mörkt.”

Du kan läsa mer om Johnny Haglund här.

Du kan läsa mer om Canons EF 16-35/2.8L II USM här

Just nu kan du komponera ihop ditt eget kamera kit och få rabatt. Läs mer här.