Foto: Kimmo Ohtonen
Canon EOS-1D X + EF 100-400/4.0-5.6L IS USM 1/100 sek. - f/5,0 - ISO 10000
Plats: Kuhmo, vid den finsk-ryska gränsen 2012.

Kimmo Ohtonen är författare, fotograf och TV-journalist. Under de senaste 12 åren har Kimmo arbetat inom TV-branschen i Storbritannien och Finland. Han brinner för naturfotografering och här får vi en liten inblick i hur man kan skapa de där perfekta naturbilderna.

Gömstället

Ett perfekt gömställe är a och o för att få till fulländade naturbilder. Lägg ner tid – och gärna riktigt mycket – på att hitta rätt placering för ditt gömställe, även om du bara tänker sätta dig bakom ett tält eller ett träd. Tänk också på hur solen rör sig över himlen. Ska du till exempel fotografera i solnedgången måste du ju sitta i rätt riktning. Och hur har du placerat dig i förhållande till den bakgrund du vill ha?

 

Tänk också på hur djuren rör sig, och i vilken riktning du vill att de ska röra sig. Lägg eventuellt ut lite mat på ett speciellt ställe, för att få djuret att röra sig i den riktning du önskar. Och glöm inte att undersöka vilken sorts mat som är ok för utfordring. Hur passar den in i djurets naturliga föda?

Tålamod

Det här låter kanske som ett skämt och lite simpelt. Men det krävs ett oerhört tålamod för att vara naturfotograf och kunna ta de där perfekta bilderna. Och det är något du måste jobba på. Det är faktiskt en färdighet som utvecklas under längre tid.

 

I början av sin naturfotografering tyckte Kimmo det var långtråkigt att vänta. Men med tiden har han kommit underfund med det stora värdet i detta och ser det nu som en möjlighet att lära känna sig själv bättre.

Förberedelse

Allt handlar om förberedelse, speciellt då för dig som är naturfotograf. Kimmo tänker alltid igenom motivet ordentligt. Hur ska allt se ut, hur ska bilden komponeras? Han kanske till och med gör en skiss över det färdiga motivet. Det är alltid bra om du har en plan A för ditt motiv, anser han. Den kanske inte håller hela vägen ut, men den ger dig ett bra stöd.

 

Kimmo rekommenderar att du lägger ett extra kol på att försöka hitta de rätta platserna. Det kan i sin tur betyda att du måste be om tillåtelse för att vistas i vissa områden. Och sist men inte minst – tiden är en viktig faktor. När på dagen, och vid vilken årstid, får du de bästa naturbilderna?

Foto: Kimmo Ohtonen

Här kan du läsa mer och titta på alla fina bilder som Kimmo tagit.

Kimmo tog den här bilden i Kuhmo, alldeles nära den finsk-ryska gränsen. Canons objektiv EF 100-400/4.0-5.6L IS II USM är fantastiskt allsidigt, så att du kan arbeta obehindrat och koncentrera dig på motivet – på djuret framför dig.

Och glöm inte att du just nu kan få en extra rabatt på en ny kamera och objektiv.