Foto: Magnus Wennman

Magnus Wennman är en internationellt känd fotograf som vunnit flera priser, bland annat World Press Photo. När Magnus besökte Canon on Tour i Umeå gav han följande tips till dig som gillar att fotografera – och som gärna reser iväg för att hitta de rätta motiven.

Idén

Det är alltid bra att ha en idé att arbeta utifrån, men enligt Magnus är det viktigt att inte låsa sig fast till 100 % på den idén. Du måste vara öppen för nya möjligheter. Möjligheter som kan uppstå helt plötsligt. Om din ursprungliga idé inte fungerar, är det bättre att du tar dig vidare och använder energin till något annat som verkligen kan fungera.

Mängder av bilder

Magnus tager mange billeder, hele tiden. Han går rundt, bevæger sig fra sted til sted og finder hele tiden nye muligheder. Det helt rigtige billede tager tid og derfor bliver Magnus ved og ved og ved. Og kan sagtens tage flere tusinde billeder på en dag. Du kan ikke planlægge det gode billede – du må finde det.

Kapa all överflödig utrustning

Magnus tar bara med det allra nödvändigaste på ett jobb. För honom är det viktigt att kunna vara rörlig och ha allt i en väska. I Magnus ryggsäck ligger typiskt en kamera, till exempel EOS-1D X Mark II, ett 45 mm tilt/shift-objektiv och en filmlampa. Filmlampan är enkel att jobba med och lätt att kontrollera. Över axeln hänger kameran EOS 5D med en 24-70 mm zoom. Dessutom har han med sig minneskort, mat och dryck och kanske ett litet stativ och en filmkamera, om han ska filma. Allt annat lämnar han hemma.

 

Bilden visar Merullah, en blind pojke som bor tillsammans med sin familj alldeles intill den svenska militärbasen i Mazar-e-sharif i Afghanistan. Varje dag hör han de tunga fordonen som passerar förbi. Han känner marken ropa. Merullah vill gärna se närmare på dem, lära känna dem, men håller sig långt borta. Om de kom förbi skulle han berätta historien om geten och lejonet för dem. Men 2014 packade de ihop allt och lämnade platsen. Vad som kommer efter det, är det ingen som vet.

Här kan du läsa mer om Magnus Wennman.